Već sam objavio post o 10 omiljenih stand-up komičara, pa sam rešio i da objavim o omiljenim glumcima koji igraju u komedijama. Neki su na listi zbog svojih uloga u filmovima, neki zbog serija, a neki i zbog jednog, i zbog drugog. Pa da počnemo…

10. Gene Wilder8. Gene Wilder.jpg

Džina Vajldera najbolje znam zbog filmova u kojima je igrao zajedno sa Ričardom Prajorom. Ti filmovi su Silver Streak, Stir Crazy, See No Evil, Hear No Evil i Another You. Ali na ovoj listi je zbog dva filma, Young Frankenstein i Blazing Saddles.

9. Richard Pryor7. Richard Pryor.jpg

Ričard Prajor mi je jedan od omiljenih stand-up komičara, a isto tako je i igrao u dosta dobrim komedijama. Kritičari nešto nisu oduševljeni filmovima u kojima je igrao, ali koga briga. Kao da je neko nekad bio oduševljen kritičarima. Iz filmskog komičarskog dua Džina Vajldera i njega, Ričard mi je uvek bio smešniji i draži.

8. Eddie Murphy10. Eddie Murphy.jpg

Edi Marfi je bio car komedije. Ne znam šta mu se desilo poslednjih nekoliko godina, ali na listi je zbog stare slave. Igrao je u filmovima Beverly Hills Cop, 48 Hrs., Trading Places, Coming to America, Doctor Dolittle, The Nutty Professor, Bowfinger, i davao je glas Magarcu u animiranom filmskom serijalu Shrek.

7. Rowan Atkinson9. Rowan Atkinson.jpg

Blackadder i Mr. Bean su dve televizijske serije zbog kojih je Rouan Atkinson postao poznat širom sveta. Igrao je i u filmovima Johnny English, Four Weddings and a Funeral, Keeping Mum, Scooby-Doo, Rat Race, davao je glas ptici Zazu u crtaću The Lion King. Takođe je snimio dva filma gde je igrao Mister Bina.

6. John Cleese6. John Cleese.JPG

Meni omiljeni Pajtonovac. Zbog skeč serije Monty Python’s Flying Circus je zaslužio poštovanje. Zbog filmova kao što su Monty Python and the Holy Grail, Monty Python’s Life of Brian i A Fish Called Wanda je zaslužio status odličnog komičara. Ali na ovoj listi je zbog serije Fawlty Towers i njegove legendarne uloge Bazila Foltija.

5. Jack Lemmon5. Jack Lemmon.jpg

Džek Lemon je najbolji glumac na ovoj listi. Ima ozbiljne uloge, ima komične uloge, ima dva Oskara. Meni najbolje komedije u kojima igra su The Odd Couple, Some Like It Hot, The Apartment, Grumpy Old Men, The Fortune Cookie, Buddy Buddy… Najdraži mi je kao Feliks u filmu The Odd Couple. Inače The Odd Couple smatram jednom od najboljih komedija svih vremena.

4. Bill Murray4. Bill Murray.jpg

Neko ko je igrao u Groundhog Day, Ghostbusters, Tootsie, Rushmore i Quick Change mora da bude na ovoj listi. Bil Mari je jedan od najkul likova u istoriji čovečanstva. Poznat je po “deadpan” humoru. Komedije u kojima je još igrao, i koje moram spomenuti su What About Bob?, Larger Than Life, St. Vincent, Scrooged, The Man Who Knew Too Little…

3. Peter Sellers3. Peter Sellers.jpg

Pitera Selersa svi znaju kao inspektora Kluzoa u The Pink Panther filmovima. Ali Kluzo nije jedino zbog čega je na ovoj listi. Selers je imao mnogo dobrih uloga, i ima dosta odličnih komedija u kojima je igrao. Neke od njih su The Ladykillers, Dr. Strangelove, After the Fox, The Party, Murder by Death…

2. Jim Carrey2. Jim Carrey.jpg

Možda zato što sam rođen devedesetih, pa mi je Džim Keri ovako visoko na listi. Ali verujem da je to i zaslužio, ipak je igrao u komedijama kao što su Dumb and Dumber, The Mask, The Truman Show, The Cable Guy, Liar Liar, Bruce Almighty, Me, Myself & Irene, Ace Ventura… Iskreno se nadam da će snimiti još koju dobru komediju.

1. Charlie Chaplin1. Charlie Chaplin.jpg

Zar ste očekivali nekog drugog? Čaplin je simbol komedije. Igrao je u puno kratkih filmova, i velika je šteta što ima tako malo dugometražnih. Ali svaki njegov.. dobro, skoro svaki njegov dugometražni film je remek-delo. Igrao je, pisao i režirao filmove koji su odlične komedije. Na prvom mestu je zbog filmova The Kid, The Gold Rush, The Circus, City Lights, The Great Dictator, Monsier Verdoux, i meni njegov omiljeni, Modern Times.

Hvala što ste pročitali do kraja.

 

Advertisements