Ne znam da li je za to kriva serija The Walking Dead, ali zombiji su poslednjih godina postali mnogo popularna čudovišta. Popularniji su čak i od vampira i vukodlaka. Za vampire mogu da oprostim, ali vukodlaci zaslužuju mnogo više filmova i serija. Ali evo, ovo je lista o 10 najboljih filmova o zombijima, pa da počnemo…

10. The Return of the Living Dead8. The Return of the Living Dead.jpg

Ovo je horor komedija. Zombiji u ovom filmu mogu da pričaju, i stalo im je samo do ljudskog mozga. Mnogo ih je teško ubiti, jer nije dovoljno upucati ih u glavu. Nije dovoljno čak ni odseći glavu. Zombi kojeg zovu Tarman je simbol ovog filma. Ko bi rekao da ćeš se smejati dok nekome jedu mozak.

9. Dawn of the Dead (rimejk iz 2004.)7. Dawn of the Dead 2004.jpg

Nisu isti likovi kao u originalnom filmu iz 1978. godine, pa samim tim je i priča drugačija, a to mi se sviđa kod rimejka. Jedino što je isto je to što su se likovi sklonili u tržni centar zbog zombi apokalipse. Čak su i zombiji drugačiji, mnogo su brži i opasniji. Neke scene su čak i jezivije i nasilnije nego u originalu.

8. World War Z6. World War Z.jpg

Visokobudžetni zombi film, sa Bredom Pitom u glavnoj ulozi. Mnogi mrze film, ali meni se sviđa. Scena u Jerusalimu, kada zombiji prelaze preko zida, je jedna od najboljih scena iz zombi filmova. Od svih filmova na ovoj listi, World War Z ima najbolje vizuelne efekte, a priča onako, nije mnogo originalna.

7. Zombieland5. Zombieland.jpg

Zombieland je horor komedija. Priča je slična kao i u mnogim zombi-apokaliptičnim filmovima, ali film je zanimljiv zbog dobre komedije. Vudi Harelson je car, a i pojavljivanje Bila Marija koji igra sebe je legendarno.

6. Shaun of the Dead4. Shaun of the Dead.jpg

Još jedna horor komedija, i još jedna zombi apokalipsa. Ovo je prvi film “Three Flavours Cornetto” trilogije koju su napisali Sajmon Peg i Edgar Rajt. Volim crne komedije, i za mene je ovo sjajan film. Zabava je najvažnija kod filma, zar ne?

5. The Evil Dead4. The Evil Dead.jpg

Neki ne smatraju Evil Dead filmove zombi filmovima, ali bića “deadite” jesu zombiji. Doduše demonski, ali su zombiji. The Evil Dead je niskobudžetni film, ali je urađen savršeno. Ovakve horore volim, brvnara, čudovišta i mnogo smrti.

 

4. 28 Days Later2. 28 Days Later.jpg

28 Days Later je režirao Deni Bojl. Klasična zombi-apokaliptična priča, gde junaci filma pokušavaju da nađu utočište i prežive zombije, ali ovde je ta priča dosta uzbudljivija. Meni su zombiji u ovom filmu omiljena verzija zombija, brzi su, opasni, i dovoljno je samo kap krvi pa da nekoga pretvore u živog mrtvaka.

3. Night of the Living Dead3. Night of the Living Dead.jpg

Tata svih zombi filmova. Džordž Romero je ovim filmom izmislio nove zombije, koji su danas popularni. Zombije koji nisu vudu bića, već živi mrtvaci. Film je crno-beli, i izgleda kao da je snimljen 40-tih godina 20. veka, ali zbog toga je još jeziviji. Jedan od najuticajnijih horor filmova svih vremena.

2. Evil Dead II2. Evil Dead II.jpg

Za razliku od prvog dela, koji je bio pravi horor film, Evil Dead II je horor komedija. Nastavlja se tamo gde se prvi deo završio, i radnja prati jedinog preživelog iz prvog dela, Eša Vilijamsa. Eš mi je zbog ovog filma postao jedan od najduhovitijih fiktivnih likova svih vremena.

1. Dawn of the Dead (original iz 1978.)1. Dawn of the Dead 1978.jpg

10 godina nakon filma Night of the Living Dead, Džordž Romero je snimio nastavak, i uradio je mnogo bolji posao nego u prvom delu. Nasilniji od prvog dela, sa boljim vizuelnim efektima, boljim likovima, i boljom pričom. Dawn of the Dead je uticao na zombi filmove i serije jednako kao i Night of the Living Dead.. možda čak i više.

Hvala što ste pročitali do kraja.

Advertisements