Uvek su glumci ti koji ukradu svu slavu, ali od reditelja zavisi kako će snimiti film, i da li će uopšte biti neke slave za glumce. Lično mislim da je scenarista najznačajniji deo filma, ali loš reditelj može upropastiti i najsavršeniji scenario. Od reditelja dosta zavisi, i evo liste 10 meni omiljenih reditelja. Pa da počnemo…

10. Francis Ford Coppola10. Francis Ford Coppola.jpg

Nije snimio dobar film još od filma Dracula iz 1992. godine, ali na listi je zbog remek-dela kao što su prva dva dela gangsterskog serijala The Godfather, i ratnog filma Apocalypse Now. Nije loš ni The Godfather III, ali ne može se porediti sa prva dva.

9. Ridley Scott8. Ridley Scott.jpg

Blade Runner, Gladiator, Alien, The Martian, American Gangster, Robin Hood, Kingdom of Heaven… Sve ove filmove koje sam nabrojao, režirao je Ridli Skot. Zaslužio je da se nađe na listi, zar ne? Ima skoro 80 godina, ali ja se nadam da će još dugo režirati.

8. James Cameron9. James Cameron.jpg

Džejms Kameron nije snimio mnogo filmova, ali filmovi The Terminator, Terminator 2: Judgment Day, Avatar, Aliens. Titanic i True Lies su više nego dobri. Režirao je odlične akcione i naučnofantastične filmove.. dobro, Titanik je romantična drama, ali i to je u neku ruku dobar film. Uskoro će biti i nastavci Avatara.

7. David Fincher7. David Fincher.jpg

Dejvid Finčer je na listi zbog tri filma, koja su po meni prava remek-dela. Ta tri filma su Fight Club, Gone Girl i Seven. Moram da spomenem i filmove The Social Network, The Curious Case of Benjamin Button i Zodiac. Filmovi su mu mračni, i to mi se iz nekog razloga sviđa. Režirao je i Alien 3, što je po meni loš film, ali oprošteno mu je zbog ona tri koja sam već spomenuo.

6. Quentin Tarantino6. Quentin Tarantino.jpg

Tarantino je poseban i jedinstven. Filmovi su mu nasilni, i više su doprineli u borbi protiv nasilja i rasizma nego svi pacifisti na svetu. Sjajan je scenarista, dijalozi u filmovima mu nikada nisu dosadni. Njegov omiljeni mi je ovaj najnoviji, The Hateful Eight. Režirao je i Pulp Fiction, Reservoir Dogs, Inglourious Basterds, Django Unchained, Jackie Brown i dva filma Kill Bill.

5. Alfred Hitchcock5. Alfred Hitchcock.jpg

Kralj trilera. Alfred Hičkog je snimio preko 50 filmova. Nikada nije dobio Oskara, a jedan je od najuticajnijih i najpopularnijih reditelja svih vremena. Filmovi su mu zabavni i napeti. Njegov omiljeni film mi je Rear Window, ali moram i da spomenem filmove Psycho, Vertigo, North by Northwest, Strangers on a Train, Dial M for Murder, To Catch a Thief i The Birds.

4. Martin Scorsese4. Martin Scorsese.jpg

Martin Skorseze je poznat po gangsterskim filmovima. Snimio je neke od najboljih gangsterskih filmova ikada, među kojima su Goodfellas, The Departed i Casino. Da spomenem još neke njegove dobre filmove, Gangs of New York, Taxi Driver, Raging Bull, The King of Comedy, Shutter Island i The Wolf of Wall Street. Da nije njega, ko zna da li bi ovako dobre karijere imali Robert de Niro i Leonardo Dikaprio.

3. Billy Wilder3. Billy Wilder.jpg

Osim što mi je jedan od omiljenih reditelja, Bili Vajlder mi je i omiljeni scenarista. Režirao je i krimiće, i komedije. Omiljeni njegovi filmovi su mi Some Like It Hot, Double Indemnity, The Apartment, Sunset Boulevard i The Fortune Cookie. Sviđa mi se i Buddy Buddy, iako je doživeo neuspeh kod publike i kod kritičara. Čak je i Vajlder rekao da mu se taj film ne sviđa, i bio je njegov poslednji.

2. Steven Spielberg2. Steven Spielberg.jpg

Dete sam devedesetih, a zbog Spilberga mi je detinjstvo bilo mnogo lepše, ipak je on režirao serijal filmova o Indijani Džonsu. Ali nije on na listi samo zbog Indijane, režirao je i remek-dela kao što su Schindler’s List, Saving Private Ryan, Jurassic Park, E.T. the Extra-Terrestrial i Jaws. Spilberg je u filmskom svetu sinonim za uspeh. Većina njegovih filmova je uspela i kod publike, i kod kritičara.

1. Christopher Nolan1. Christopher Nolan.jpg

Kristofer Nolan, čovek koji je režirao moj omiljeni film, remek-delo koje se zove The Dark Knight. Nije režirao puno filmova, svega 10. Ali među tih 10 filmova, nema lošeg. Pored trilogije o Betmenu, moram spomenuti filmove kao što su Inception, Memento, Interstellar i The Prestige. Osim što je odličan reditelj, isto tako je i odličan scenarista. Nikada nije osvojio Oskara, što je meni neshvatljivo, i zbog toga mi ta nagrada nije nikakvo merilo kvaliteta.

Hvala što ste pročitali do kraja.

 

Advertisements